سه باور غلط در تاخیر رشد گفتار (Speech Delay)

نویسنده : مدیریت یکشنبه، 25 آذر 1403
سه باور غلط در تاخیر رشد گفتار (Speech Delay)

سه باور غلط در تاخیر رشد گفتار

تاخیر در رشد گفتار (Speech Delay) یکی از نگرانی‌های شایع در کودکان است که گاهی باورهای نادرست درباره آن می‌تواند تشخیص و درمان مناسب را به تأخیر بیندازد. در این مقاله به برخی از باورهای غلط رایج در ارتباط با این اختلال میپردازیم پس تا پایان ما را همراهی کنید.

باور غلط ۱_ کودک دیر یا زود خودش حرف می‌زند ، نیازی به مداخله نیست.
واقعیت: در حالی که برخی کودکان ممکن است به طور طبیعی دیرتر از همسن و سالانشان شروع به صحبت کنند ، اما در بسیاری از موارد، تاخیر در رشد گفتار می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات جدی‌تری مانند اختلالات شنوایی ، گفتاری ، یا شناختی باشد که نیاز به بررسی تخصصی دارد.
برخی بر این باورند که تا وقتی کودک کلمات محدودی می‌گوید ، جای نگرانی نیست. اما اگر کودک تا ۲ سالگی کمتر از 100 کلمه می‌گوید یا توانایی ترکیب کلمات را ندارد ، این می‌تواند نشانه‌ای از یک مشکل در رشد گفتار یا زبان باشد که باید توسط متخصص بررسی شود.
یا میگویند تاخیر گفتار ارثی است و نیازی به پیگیری ندارد. گرچه عوامل ژنتیکی ممکن است در تاخیر گفتار نقش داشته باشند ، اما این به معنای نادیده گرفتن مشکل نیست. بررسی دقیق و مداخله به موقع می‌تواند از بروز مشکلات ارتباطی در آینده جلوگیری کند.
اگر شما هم جزء آن دسته از کسانی هستید که فکر میکنید مشکلات گفتاری با گذشت زمان خود به‌ خود حل می‌شود باید به عنوان یک گفتار درمانگر به شما بگویم که در بسیاری از موارد ، عدم مداخله به موقع می‌تواند به مشکلات طولانی‌مدت در یادگیری ، تعامل اجتماعی و اعتماد به نفس کودک منجر شود.

باور غلط ۲_ کودکانی که دیر حرف می‌زنند ، باهوش‌ترند.
واقعیت: تاخیر در گفتار ارتباط مستقیمی با هوش کودک ندارد. برخی کودکان باهوش ممکن است دیرتر از دیگران حرف بزنند ، اما بسیاری از کودکان با تأخیر گفتار نیازمند کمک حرفه‌ای هستند. از دست دادن زمان طلایی رشد گفتار میتواند برای کودک بسیار خطرناک باشد.
سال‌های اولیه زندگی (به ویژه تا ۵ سالگی) دوره طلایی برای یادگیری زبان است. اگر مداخله در این دوره انجام نشود ، ممکن است تأثیرات منفی بلندمدتی بر روی توانایی‌های زبانی و ارتباطی کودک داشته باشد.

تاخیر در گفتار گاهی می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات دیگری مانند:
- اختلال طیف اوتیسم
- مشکلات شنوایی
- اختلالات رشدی یا شناختی
- اختلال زبان بیانی یا دریافتی
- پزشک عمومی یا والدین ممکن است این مشکلات را تشخیص ندهند ، اما یک متخصص گفتاردرمانی یا پزشک متخصص می‌تواند آنها را شناسایی کند.

چه زمانی باید نگران شوید؟
-زمانی که کودک شما تا ۱۲ ماهگی هیچ صدایی برای ارتباط برقرار نمی‌کند.
-تا ۱۸ ماهگی کلمات محدودی دارد.
- تا ۲ سالگی جمله‌سازی نمی‌کند.
- در پاسخ به نامش یا دستورات ساده واکنشی نشان نمی‌دهد.
- به نظر می‌رسد ارتباط چشمی یا تعامل اجتماعی کمی دارد.
- در درک زبان (نه فقط گفتار) مشکل دارد.

باور غلط ۳_ کودک به مهد برود ، گفتارش درست میشود.
واقعیت: اگر تأخیر گفتار ناشی از مشکلاتی مانند اختلال شنوایی ، اوتیسم ، یا اختلالات زبانی باشد ، مهدکودک به تنهایی نمی‌تواند مشکل را برطرف کند. در این موارد ، کار با متخصص گفتاردرمانی ضروری است.
برخی کودکان ممکن است در محیط‌های شلوغ احساس سردرگمی کنند و به جای پیشرفت زبانی، دچار استرس شوند. بهترین راهکار برای کودکان با تأخیر گفتاری این است که حضور در مهدکودک را با جلسات گفتاردرمانی ترکیب کنید. متخصص گفتاردرمانی می‌تواند برنامه‌های خاصی را برای رفع نیازهای کودک ارائه دهد و والدین یا مربیان مهدکودک را در مورد روش‌های صحیح تعامل زبانی آموزش دهد.

در آخر ممکن است پزشکان گاهی اوقات به دلیل مشاهده پیشرفت طبیعی در بسیاری از کودکان ، توصیه کنند صبر کنید ، اما این توصیه برای همه کودکان مناسب نیست. بررسی تخصصی توسط یک گفتاردرمانگر همیشه ایمن‌تر است ، زیرا اگر مشکلی وجود داشته باشد ، مداخله به‌موقع تأثیر بسیار بیشتری دارد.

چنانچه کودکتان از نمودار رشد گفتار و زبان که در دیگر مقالات سایت که لینک آن ها در زیر این مقاله درج شده است ، فاصله دارد ، جهت ارزیابی و مشاوره میتوانید به گفتار درمانی روزبه رضایی ( گفتاردرمانی شرق تهران ، گفتاردرمانی تهرانپارس ) که درمانگرانی با تجربه در این زمینه دارد ، مراجعه کنید.

تاخیر در شروع گفتار کودکان
تاثیر مخرب اضطراب در رشد گفتار کودکان
آیا تاخیر در رشد گفتار و زبان کودک ارثی است؟
تأثیر دو زبانگی بر رشد شناختی و زبانی کودکان

مرکز گفتار درمانی روزبه رضایی یکی از مجهزترین و باکیفیت ترین مراکز تهران است که در زمینه اختلالات گفتار و زبان، اختلال بلع، اختلالات صوت و گرفتگی صدا، اختلال یادگیری و توجه و تمرکز و اختلالات رفتاری به مراجعین مختلف از سراسر کشور از سال ١٣٨۶ خدمت رسانی می کند. این مرکز در شرق و شمال شرق تهران و در منطقه تهرانپارس واقع شده است. تهرانپارس یکی از مناطقی است که دسترسی های عمده ای به مناطق شمال تهران، مرکز تهران و شرق و جنوب شرق تهران، حکیمیه، قنات کوثر، شهرک امید، شهر پردیس و لواسانات توسط اتوبان های همت، بابایی، افسریه، بسیج، یاسینی و آزادگان دارد. همچنین منطقه تهرانپارس دارای ایستگاه های متعدد مترو جهت ارتباط با مناطق مختلف شهری می باشد که رفت و آمد در این منطقه را تسهیل نموده است.
این مرکز مجهز به دستگاه تصویربرداری از حنجره (استروبوسکوپی) است.

جدیدترین مقالات