- صفحه اصلی
- مقالات علمی معتبر
- تاثیر مخرب اضطراب در رشد گفتار کودکان
تاثیر مخرب اضطراب در رشد گفتار کودکان
اضطراب بدون شک یکی از احساساتی است که ما در طول زندگی و در دورههای مختلف آن را تجربه خواهیم کرد.
قطعاً هیچکس را نخواهید یافت که در طول زندگی دچار اضطراب نشده و نشود. اضطرابهای کوچک ، بزرگ ، اضطرابهای عادی و یا اضطرابهای بیمارگونه.
اما اضطراب در کودکان ، در صورتی که از حد طبیعی خود خارج شود میتواند ضربه هایی را به روند رشد کودک وارد نماید ، به خصوص در روند رشد گفتار و زبان کودک اختلال ایجاد کند. در بسیاری از موارد دیده شده کودکانی که تحت اضطرابهای شدید قرار میگیرند و به علل مختلف دچار شوک یا ضربه عاطفی میشوند ، روند رشد گفتاری آن ها به صورت کوتاه مدت و موقتی و یا بلند مدت و دایمی متوقف میشود.
گاهی خانواده گزارش میدهد که کودک تا سنین مشخصی ، روند رشد گفتار خوبی داشته و پس از طی یک دوره اضطرابی شدید این روند رشد ، متوقف شده و حتی کودک توانمندی گفتاری قبل را نیز ندارد. همچنین اضطراب میتواند یکی از عواملی باشد که باعث بروز لکنت و ناروایی در کودک شود. ( البته این بدان معنا نیست که اضطراب عامل لکنت زبان در کودکان است ، بلکه اضطراب کمک کننده و تشدید کننده این اختلال است و لکنت زبان به عوامل متعددی بستگی دارد )
اول ببینیم تعریف اضطراب چیست؟
اضطراب ری اکشن و واکنش کاملا نرمال بدن و سیستم عصبی ماست به اتفاقاتی که در مورد آن آشنایی نداریم و سیستم عصبی ما نسبت به آن اتفاق یا اتفاقها احساس خطر کرده و بدن و سیستم عصبی ما دچار یک آشفتگی و نا آرامی شده و در این حین مجموعهای از هورمونهای مشخص بخصوص کورتیزول ، برای مقابله و دفاع در بدن ترشح میشود. تپش قلب یکی از علامتهای جسمی اضطراب است. اضطراب در کودکان انواع مختلفی دارد به طور مثال:
1_ اضطراب جدایی
2_ اضطراب از طلاق والدین
3_ اضطراب مدرسه
4_ ترس از تاریکی
5_ ترس از حیوان
۶_ اضطراب امتحان
۷_ اضطراب از دست دادن عزیزان
و...
که هر یک از این اضطرابها در دورههای مختلف رشدی کمرنگ یا پررنگ میشوند.
باید توجه داشت که اضطرابها در سطح معقول خود یک نشانه کاملاً طبیعی در کودکان و بزرگسالان هستند و اتفاقاً اگر اضطراب در حد معقولی در زندگی شخص وجود داشته باشد و شخص در دورههای مختلف در حد متعادلی مضطرب شود نشانه سلامت روان وی است. اما مشکل از آنجایی شروع میشود که اضطرابها از سطح عادی خارج شده و به شکل اختلال و بیماری در شخص ظهور پیدا میکنند.
اختلالات اضطرابی گاهی ریشهای از بیماریهای جسمی و روانی است به خصوص اگر این اضطراب ها حالت مزمن پیدا کنند. باید دقت کرد که اگر اضطراب کودک ، بیش از دو ماه به طول انجامید ، می بایست به آن به صورت ویژه توجه کرد و در صورت لزوم اقدامات درمانی مناسب را آغاز کرد. به هیچ عنوان نباید اجازه دهید که اضطراب ها مزمن شوند.
نشانههای اضطراب در کودکان به شکل زیر است :
۱_ آرامش ندارد و همیشه بیقرار است
۲_ کودک شاد و سرزندهای نیست و زود خسته می شود
۳_ پرخاشگری زیادی در او دیده می شود
۴_ اعتماد به نفس بالایی ندارد
۵-مانند بزرگسالان رفتار می کند
6_ نگران تکالیف مدرسه است
7_ درباره سلامت خود و والدین و اطرافیان نزدیک نگران است
8_ به صورت مداوم در خود فرو میرود و کسل و بیحوصله است
9_ به گونهای افراطی نظم را رعایت میکند و رفتارهای وسواسی دارد
10_ بسیار زودرنج است به خصوص در ارتباط با والدین
11_ از ورود به محیطهای جدید و هم صحبتی و روبرو شدن با افراد جدید وحشت و اضطراب دارد
۱2_ قبل از هر اتفاقی مدام به بدترین شکل ممکن ، اتفاقات را پیش بینی میکند
۱3_ بسیار در جهت جلب رضایت دیگران تلاش می کند
۱4_ گاهی اوقات اضطراب به همراه مشکل توجه و تمرکز بروز پیدا میکند
15_ گاهی اضطراب همراه با اختلالات خواب ، کابوسهای شبانه و خواب آشفته دیده میشود
۱۶_ گاهی اوقات اضطراب همراه با مشکلات شب ادراری دیده میشود
و...
ین کودکان متاسفانه بخش مربوط به اضطراب مغزشان بسیار رشد کرده و سطح هورمون کورتیزول که به هورمون اضطراب معروف است ، در بدن آنها بالاست. همانطور که گفته شد وجود اضطراب مزمن و یا شوکهای عاطفی میتوانند در روند رشد گفتار و زبان کودک به خصوص در سنین زیر ۳ سال تاثیر منفی زیادی بگذارد.
اما خبر خوشحال کننده اینجاست که با استفاده از درمانهای مناسب کودکان و در صورت ورود به هنگام کودک به پروسه درمانی ، به راحتی و با اصلاح سبک زندگی و مدل رفتار اطرافیان با کودک ، میتوان به راحتی اضطراب را کنترل و یک زندگی نرمال از نظر روانی به کودک هدیه داد.
میبایست به این مسئله بسیار دقت بکنید که ۵ سال اول زندگی کودک ، مهمترین سالهای زندگی او از نظر سلامت روانی و رشد گفتار و زبان میباشد. برای داشتن اطلاعات بیشتر و مناسب در زمینه درمان ریشه ای اختلالات اضطرابی به مقالات مربوطه در سایت و صفحات اجتماعی ما مراجعه نمایید.
مرکز گفتار درمانی روزبه رضایی یکی از مجهزترین و باکیفیت ترین مراکز تهران است که در زمینه اختلالات گفتار و زبان، اختلال بلع، اختلالات صوت و گرفتگی صدا، اختلال یادگیری و توجه و تمرکز و اختلالات رفتاری به مراجعین مختلف از سراسر کشور از سال ١٣٨۶ خدمت رسانی می کند. این مرکز در شرق و شمال شرق تهران و در منطقه تهرانپارس واقع شده است. تهرانپارس یکی از مناطقی است که دسترسی های عمده ای به مناطق شمال تهران، مرکز تهران و شرق و جنوب شرق تهران، حکیمیه، قنات کوثر، شهرک امید، شهر پردیس و لواسانات توسط اتوبان های همت، بابایی، افسریه، بسیج، یاسینی و آزادگان دارد. همچنین منطقه تهرانپارس دارای ایستگاه های متعدد مترو جهت ارتباط با مناطق مختلف شهری می باشد که رفت و آمد در این منطقه را تسهیل نموده است.
این مرکز مجهز به دستگاه تصویربرداری از حنجره (استروبوسکوپی) است.