- صفحه اصلی
- مقالات علمی معتبر
- چه زمانی باید به صوت درمانگر مراجعه کنیم؟
چه زمانی باید به صوت درمانگر مراجعه کنیم؟
چه زمانی باید به صوت درمانگر مراجعه کنیم؟
یکی از سوالاتی که در بین افراد بسیار رواج دارد این است که در چه زمانهایی و با وجود چه مشکلاتی میبایست به گفتار درمانی و صوت درمانگر مراجعه کنیم؟ و اصولاً چه مشکلاتی در حنجره ، نیاز به مراجعه به صوت درمانگر دارد؟
به طور کلی در هشت دسته از اختلالات ، مراجعه به صوت درمانگر یعنی گفتار درمانگری که به صورت تخصصی بر روی ارزیابی و درمان مشکلات صوت افراد تمرکز و تبحر دارد ، لازم است.
پس از مراجعه به صوت درمانگر بعد از ارزیابی های تخصصی تشخیص ، مشاوره و در صورت لزوم درمانهای مناسب برای فرد ، آغاز میشود. همچنین در برخی موارد ارجاع به تخصصهای مکمل ، جهت بررسی دقیقتر و درمان کاملتر پیشنهاد میگردد.
این هشت دسته اختلال به شرح زیر است:
۱_ اختلالات صوتی عملکردی. که شامل خستگی گرفتگی صدا به صورت مزمن در صورتی که بیش از دو هفته به طول بیانجامد ، خشن شدن صدا برای مدت طولانی و بدون دلیل مشخص ، خشونت صدا که شامل زبری ، عدم شفافیت و پایین آمدن کیفیت صدا میشود ، خستگیهای مکرر صوتی بدین معنا که شخص بعد از مدت کوتاهی صحبت کردن ، کیفیت صدای خود را از دست داده و از نظر صوتی زود خسته شود ، زیر و بمی نامناسب صدا ، ارتعاشات و لرزش های غیر طبیعی صدا و ناتوانی شخص در بلندی مناسب صدا ، متناسب با موقعیتی که در آن قرار دارد میباشد.
۲_مشکلات ساختاری حنجره. که شامل ندول طناب صوتی ( برآمدگی کوچکی که روی چین صوتی یا همان تارآواها شکل میگیرد به علت استفاده نادرست از صدا ) ، پلیپ حنجره ( توده هایی نرم که روی تارآواها شکل میگیرند ) ، زخمهای تارهای صوتی ( التهابات حنجره ، تورمها و برآمدگی های غیر طبیعی ناحیه حنجره که باعث کاهش کیفیت صوت میشود ) ، التهابات حنجره و تارهای صوتی به علت رفلاکس اسید معده در حنجره میباشد.
۳_ اختلالات عصبی عضلانی. در واقع اختلالات صدای ناشی از مشکلات عصبی عضلانی ، مانند: فلجی یک طرفه یا دو طرفه تارهای صوتی ، انقباض های غیر ارادی عضلات و ساختارهای حنجره که به اسپاسم حنجره معروف اند ، انقباض غیر ارادی عضلات و ساختارهای حنجره که به دیستونی حنجره معروف است ، ضعف عضلانی عضلات درگیر در آواسازی و ساختارهای حنجره که به میاستنی گراویس معروف است و اختلالات صوت ناشی از بیماری پارکینگسون که باعث کم شدن قدرت و کنترل صدا میشود.
۴_ مراجعه به گفتار درمانگر و صوت درمانگر پس از اقدامات خاص پزشکی مانند: مراجعه به صوت درمانگر برای درمان آسیبهای صوتی ناشی از لوله گذاری در حین جراحی و اقدامات دیگر پزشکی ، صوت درمانی پس از درمان سرطان حنجره که باعث بازیابی و بازگرداندن توانمندی صوتی و صحبت کردن شخص پس از درمان سرطان میباشد و در کل درمان اختلالات صدا پس از عملهای جراحی که منجر به آسیب های صوتی میشود.
۵_مشکلات و اختلالات صوت ناشی از برخی مشاغل خاص. به عنوان مثال: آسیبهای صوتی ناشی از صحبتهای طولانی و استفاده ی طولانی مدت از صوت در معلمان ، خوانندگان ، دوبلورها و مجریان که به کاربران حرفهای صوت مشهور هستند و همچنین آسیبهای صوتی ناشی از مشاغلی چون فروشندگی ، اپراتوری تلفن و ... که نیاز به مکالمه ی طولانی مدت دارند.
۶_ اختلالات صوتی ناشی از سبک زندگی اشتباه. مانند: التهاباب و آسیبها به تارهای صوتی و سیستم حنجره و سیستم تنفسی به علت استفاده از انواع دخانیات یا آسیبهای صوتی ناشی از صدای بلند ، مانند: فریاد زدنهای ممتد در ورزشگاه ها ، استرسها و تنشهای روحی روانی طولانی مدت ، مکالمه ی طولانی مدت در محیطهایی که نویز بالایی دارند و محیطهای پر سر و صدا.
۷_ اختلال صوتی ناشی از اختلالات هورمونی. مانند: تغییرات غیر طبیعی صدا در دوران بلوغ و زیر و بمی نامناسب ناشی از آن ، مشکلات صوتی ناشی از اختلالات تیروئیدی و تغییرات صوتی نامناسب در دوران یائسگی که به علت تغییرات هورمونی در این دوران اتفاق میافتد.
۸_ اختلالات صوتی ناشی از مشکلات و اختلالات تنفسی. مانند: عدم هماهنگی گفتار و تنفس یا خشکی دهان و حنجره به علت مدل تنفسی نامناسب و تنفس دهانی طولانی مدت و یا استفاده نامناسب از عضلات گفتاری و تنفسی در حین صحبت کردن.
گفتاردرمانی روزبه رضایی ( گفتار درمانی شرق تهران ، گفتار درمانی تهرانپارس ) دارای بخش تخصصی صوت و درمانگرانی که به صورت تخصصی روی اختلالات صوت متمرکز هستند می تواند در این زمینه کمک شایانی به این دسته از مراجعین با اینگونه اختلالات داشته باشد.
اگر میخواهید اطلاعات خود را در زمینه های مختلف بالا ببرید روی لینک های زیر کلیک کنید و صفحات ما را دنبال کنید.
اختلال لارنگواسپاسم چیست؟
درمان صدای ( زیر ) زنانه در مردان
صوت درمانی در افراد تغییر جنسیت یافته
اختلال صوت و گرفتگی صدا
اختلال بلع در کودکان
مرکز گفتار درمانی روزبه رضایی یکی از مجهزترین و باکیفیت ترین مراکز تهران است که در زمینه اختلالات گفتار و زبان، اختلال بلع، اختلالات صوت و گرفتگی صدا، اختلال یادگیری و توجه و تمرکز و اختلالات رفتاری به مراجعین مختلف از سراسر کشور از سال ١٣٨۶ خدمت رسانی می کند. این مرکز در شرق و شمال شرق تهران و در منطقه تهرانپارس واقع شده است. تهرانپارس یکی از مناطقی است که دسترسی های عمده ای به مناطق شمال تهران، مرکز تهران و شرق و جنوب شرق تهران، حکیمیه، قنات کوثر، شهرک امید، شهر پردیس و لواسانات توسط اتوبان های همت، بابایی، افسریه، بسیج، یاسینی و آزادگان دارد. همچنین منطقه تهرانپارس دارای ایستگاه های متعدد مترو جهت ارتباط با مناطق مختلف شهری می باشد که رفت و آمد در این منطقه را تسهیل نموده است.
این مرکز مجهز به دستگاه تصویربرداری از حنجره (استروبوسکوپی) است.