- صفحه اصلی
- مقالات علمی معتبر
- آیا دارو درمانی در درمان لکنت موثر است؟
آیا دارو درمانی در درمان لکنت موثر است؟
آیا دارو درمانی در درمان لکنت موثر است؟
در طول سالهای زیاد تجربه ی گفتاردرمانی به ویژه با افراد دارای لکنت زبان ، دفعات زیادی با این سوالات مواجه شدهام که آیا داروها ، قرصها و شربتهای مختلف میتوانند در درمان لکنت موثر باشند؟
آیا دارویی وجود دارد که لکنت زبان را درمان کند؟
آیا دارو درمانی بهتر از گفتار درمانی نیست؟
آیا دارویی اختصاصی برای درمان لکنت کشف شده است؟
برای پاسخ دقیق و منصفانه به این سوالات میبایست به جدیدترین و معتبرترین مقالات و تحقیقات مراجعه کنیم تا پاسخی درست و دقیق به این سوالات داده باشیم.
بر اساس تحقیقات معتبر در مجموع ، سه دارو برای درمان لکنت زبان معرفی شده است:
آلپرازولام ، سیتالوپرام و سروتونرژیک.
اما باید دید این داروها در درمان لکنت چقدر تاثیرگذار هستند.
بر اساس مطالعات دقیق و مقالات معتبر ، این داروها در جمع بندی کلی تاثیر کمی بر کاهش لکنت یا درمان آن دارند چرا که این داروها برای اختلال روانی و روانپزشکی طراحی و ساخته شدهاند. در حالی که لکنت زبان یک مشکل گفتاری است با پیچیدگیهای خاص خود و شرایطی که یک مشکل گفتاری و چند وجهی دارد.
داروهایی که نام برده شد تنها برای از بین بردن اضطراب طراحی شدهاند در صورتی که عامل به وجود آمدن لکنت ، اضطرابها نیستند. بلکه اضطرابها و استرسها میتوانند تنها لکنت را افزایش و نبودشان باعث کاهش لکنت شود.
لکنت زبان ریشه در بسیاری از مشکلات دارد که اضطراب فقط یک شاخه از آن است. علاوه بر این ، داروهای گفته شده که بعضاً بسیار هم قوی می باشند ، عوارض کوتاه مدت و بلند مدت خود را دارند که گاهی میتوان تاثیر مخرب آن را بیش از خود لکنت دانست.
در طول این سال های فعالیتم به عنوان گفتاردرمانگر ، روند طی شده ی بیمارانی که به سمت دارودرمانی رفته اند را مشاهده کردهام و نتیجه به این صورت بوده است:
⬅️شخص به علت داشتن لکنت زبان خفیف ، متوسط یا شدید به سمت دارو درمانی میرود.
⬅️دارو درمانی در ابتدا به علت کاهش ناگهانی اضطرابها ، لکنت زبان را کاهش میدهد.
⬅️ گاهی این کاهش در یک ماه اول زیاد هم خواهد بود. یعنی شدت لکنت حتی از حالت شدید به حالت خفیف یا تا چند روز به صفر میرسد.
⬅️ اما اتفاقی که در همه ی این دسته از مراجعین مشاهده میشود این است که شدت لکنت بعد از یک الی سه ماه کم کم زیاد میشود و شخص به شرایط اولیه نزدیک میشود. برای اینکه دوباره به نتایج اولیه برسد ، گاهی اوقات پزشک این اشتباه را انجام میدهد و دوز دارو را بالا میبرد. باز در حدود دو تا سه هفته الی دو ماه شدت لکنت کاهش پیدا میکند و این سیکل معیوب متاسفانه تکرار میشود تا جایی که دیگر نمیتوان دوز آن دارو را بالا برد و بالاتر از این مقدار به عنوان اور دوز محسوب شده و پزشک مجبور به حذف کامل دارو میشود و سرانجام اتفاقی که متاسفانه رخ میدهد بازگشت لکنت با شدتی بیشتر از زمان پیش از شروع دارودرمانی است.
این روند و سیکل معیوبی است که در تمام طول این سالهای گفتار درمانی در ارتباط با مراجعین دارای لکنت زبان که به سمت دارودرمانی رفتهاند مشاهده کردهام.
حال چه باید کرد؟
درمان واقعی لکنت چیست؟
همانطور که گفته شد لکنت زبان یک مشکل گفتاری است و دارو درمانی و رفتن به سمت قرص و شربت هایی که به صورت کاذب و اشتباه برای درمان لکنت تبلیغ میشوند ، عمل اشتباهی است.
لکنت زبان یک مشکل گفتاریست و برای درمان آن باید به یک متخصص گفتار درمانی یا آسیب شناس گفتار و زبان مراجعه کنید.
این پروتکل در همه جای دنیا به خصوص در کشورهایی که از نظر پزشکی در سطح بالایی قرار دارند رعایت میشود. اما یک تبصره در این میان وجود دارد.
در لکنتهای شدید افراد بزرگسال بخصوص افرادی که دارای حرکات همراه هستند ، یا در کنار اختلال لکنت زبان تنش های عضلانی و فشارهای شدید عصبی دارند ، گاهی پیش میآید که درمانگر در کنار گفتار درمانی به عنوان درمان مکمل ، دارودرمانی و مشاوره را نیز پیشنهاد میکند. اما به عنوان درمان مکمل در کنار گفتاردرمانی مرتب ، منظم و اصولی.
مرکز گفتار درمانی ما ( گفتار درمانی شرق تهران ، گفتار درمانی تهرانپارس ) واقع در شرق و شمال شرق تهران و در منطقه تهرانپارس ، یکی از مجهزترین و با کیفیت ترین مراکز تهران است که در زمینه اختلالات گفتار و زبان ، اختلال بلع ، اختلالات صوت و گرفتگی صدا ، اختلال یادگیری ، توجه و تمرکز و اختلالات رفتاری به مراجعین مختلف از سراسر کشور از سال ١٣٨۶ خدمت رسانی می کند.
اگر می خواهید اطلاعات خودتان را در زمینه رشد گفتار و زبان و کلیه اختلالاتی که در آسیب شناسی گفتار و زبان مطرح است بالا ببرید روی لینک های زیر کلیک کنید و صفحات ما را دنبال کنید.
با کودک دارای لکنت چگونه باید برخورد کرد؟
هفت عامل تشدید لکنت
افزایش شدت لکنت در مدرسه
لکنت
مرکز گفتار درمانی روزبه رضایی یکی از مجهزترین و باکیفیت ترین مراکز تهران است که در زمینه اختلالات گفتار و زبان، اختلال بلع، اختلالات صوت و گرفتگی صدا، اختلال یادگیری و توجه و تمرکز و اختلالات رفتاری به مراجعین مختلف از سراسر کشور از سال ١٣٨۶ خدمت رسانی می کند. این مرکز در شرق و شمال شرق تهران و در منطقه تهرانپارس واقع شده است. تهرانپارس یکی از مناطقی است که دسترسی های عمده ای به مناطق شمال تهران، مرکز تهران و شرق و جنوب شرق تهران، حکیمیه، قنات کوثر، شهرک امید، شهر پردیس و لواسانات توسط اتوبان های همت، بابایی، افسریه، بسیج، یاسینی و آزادگان دارد. همچنین منطقه تهرانپارس دارای ایستگاه های متعدد مترو جهت ارتباط با مناطق مختلف شهری می باشد که رفت و آمد در این منطقه را تسهیل نموده است.
این مرکز مجهز به دستگاه تصویربرداری از حنجره (استروبوسکوپی) است.