پراگماتیک یا همان مهارت کاربرد شناسی

نویسنده : مدیریت سه شنبه، 15 آبان 1403
پراگماتیک یا همان مهارت کاربرد شناسی

پراگماتیک یا همان مهارت کاربرد شناسی
برای اینکه درک درستی از مهارت کاربرد شناسی یا همان پراگماتیک داشته باشیم باید این پیش زمینه را به خوبی درک کنیم که برای یک ارتباط مناسب بین شخص گوینده و شنونده ، تنها درست صحبت کردن و چیدن کلمات به درستی و وضوح بالا کافی نیست. یعنی اینکه شخص جملاتی درست با طول مناسب و با دستور زبان درست استفاده کند ، تنها معیاری نیست که بگوییم وی می‌تواند یک ارتباط صحیح با شنونده ایجاد بکند. بلکه درک موقعیت اجتماعی و شرایط محیطی که فرد در آن موقعیت در حال صحبت است نیز بسیار مهم است.
به عنوان مثال فرض کنید شما در حال صحبت و ارتباط‌گیری در یک مهمانی با افراد بزرگسال هستید در این حین اگر کودکی به شما بگوید که مثلاً خوابت دیر شده باید جیش کنی و بری بخوابی. این مسئله توجه همه را به خود جلب کرده احتمال دارد شما خجالت زده شده و یا دیگران به این مسئله بخندند. آن کودک قطعاً قصد بی احترامی به شما را ندارد همچنین از جملاتی با دستور زبان درست و با وضوح بالا استفاده کرده یعنی جمله‌بندی وی صحیح بوده اما وی موقعیت گفتن آن جملات را درک نکرده ، قواعد اجتماعی پشت آن جملات برای وی کامل نشده ، هنوز به این درک نرسیده که شما یک فرد بزرگسال هستید در یک موقعیت خاص.
کاربرد شناسی و پرگماتیک دقیقاً همین مسئله است یعنی درک موقعیت‌های اجتماعی و مهارت در تحلیل قواعد اجتماعی که پشت جملات اتفاق می‌افتد. در کودکان ، افرادی که از نظر آی کیو پایین‌ تر از سطح نرمال هستند ، افرادی در اثر سکته ، ضربه و ... آسیب مغزی دیده‌اند دچار مشکلات کاربرد شناسی یا همان پرگماتییک هستند.
مهارت ارتباطی کاربردشناسی یا همان پراگماتیک شامل سه دسته از مهارت‌ هاست
۱_ استفاده از کلام برای مقاصد ارتباطی مختلف مانند تقاضای چیزی کردن ، اطلاع یا دادن خبر به افراد ، دیالوگ‌های روتین اجتماعی مانند سلام و احوالپرسی و خداحافظی کردن ابراز امیدواری کردن
۲_ ایجاد تفاوت در سطوح کلامی با توجه به موقعیت‌ها مخاطب و شرایط و وضعیتی که گوینده در آن قرار دارد مثال اینکه فرد سن مخاطب و جایگاه مخاطب برای او مهم باشد مثلاً در صحبت با یک کودک از ادبیات معنا و مفهوم و جملات و در کل محتوای متفاوتی استفاده کند تا زمانی که دارد با یک بزرگسال صحبت می‌کند. زمانی که دارد شخص با دوست خود صحبت می‌کند یا با استاد دانشگاه یا مثلاً زمانی که به فرد شنونده برای درک بهتر موضوع ، اطلاعات و دیتای مناسب انتقال دهیم تا وی مفهوم کلام ما را بهتر درک کند یا مثلاً گفتگو در سطوح متفاوت ، در موقعیت‌های مختلف. مثلاً صحبت در مطب پزشک با یک محتوا و یک مدل کلام تا صحبت در باشگاه ورزشی
۳ این بخش از مهارت ارتباطی کاربرد شناسی رعایت قوانین در گفتگوهاست که شامل این قوانین و قواعد می‌شود
رعایت نوبت در گفتار ، حفظ موضوع یعنی خارج نشدن از موضوعی که در درباره آن دارید صحبت می‌کنید ، معرفی موضوع مورد بحث ، توضیح مجدد و بازنگری در کلام و صحبت زمانی که احساس می‌شود شخص مخاطب ، محتوا را به درستی دریافت نکرده و خوب متوجه نشده ، درست استفاده کردن از ژستچرهای کلامی و غیر کلامی ، رعایت فاصله در زمان گفتگو و ...
افرادی که در زمینه ی پراگماتیک دچار مشکل هستند دارای نشانه‌های زیر می‌باشند:
-کلام آنها در موقعیت‌های متفاوت حالتی غیر نرمال دارد و می‌تواند توجه‌ها را به شکل منفی به خود جلب بکند.
-در استفاده از زبان تنوع کمی از خود بروز می‌دهند و معمولا یکنواخت صحبت می‌کنند از کلمات و نشانه‌های نامربوط و بی‌ربط در زمان مکالمه استفاده می‌کنند.
این مسئله در کودکان کاملاً شایع است چرا که هنوز به آن مهارت اجتماعی لازم برای کاربرد شناسی دقیق دست پیدا نکرده‌اند.
این اختلال زمانی اختلال نامیده می‌شود که شخص در سن کودکی نباشد البته باید گفت که هر سنی مهارت‌های ارتباطی خاص خود را دارد. یعنی کودک ۵ ساله می‌بایست مهارت ارتباطی کاربردشناسی و پراگماتیک متناسب با سن خود را داشته باشد که مسلماً از یک کودک ۳ ساله بالاتر است پس چنانچه احساس می‌کنید فرزند شما در این مهارت اجتماعی و کاربردشناسی با توجه به سنش دچار ضعف است ، بهتر است به یک آسیب شناس گفتار زبان ، گفتار درمانگر مراجعه و این مهارت اجتماعی وی ارزیابی شده و در صورتی که متناسب با سن وی نباشد آموزش‌های لازم برای وی در نظر گرفته شود.
گفتاردرمانی روزبه رضایی ( گفتار درمانی شرق تهران ، گفتار درمانی تهرانپارس ) واقع در شرق تهران ، تهرانپارس ، دارای بخش های تخصصی ای است که می تواند در این زمینه ، خانواده های دارای کودک با این نوع اختلال را یاری کند.

برای اطلاعات بیشتر در ارتباط با اختلالات مختلف ، روی لینک های زیر کلیک کنید و صفحات ما را دنبال کنید.
اختلال تلفظ در کودکان و بزرگسالان
تاخیر در شروع گفتار کودکان

مرکز گفتار درمانی روزبه رضایی یکی از مجهزترین و باکیفیت ترین مراکز تهران است که در زمینه اختلالات گفتار و زبان، اختلال بلع، اختلالات صوت و گرفتگی صدا، اختلال یادگیری و توجه و تمرکز و اختلالات رفتاری به مراجعین مختلف از سراسر کشور از سال ١٣٨۶ خدمت رسانی می کند. این مرکز در شرق و شمال شرق تهران و در منطقه تهرانپارس واقع شده است. تهرانپارس یکی از مناطقی است که دسترسی های عمده ای به مناطق شمال تهران، مرکز تهران و شرق و جنوب شرق تهران، حکیمیه، قنات کوثر، شهرک امید، شهر پردیس و لواسانات توسط اتوبان های همت، بابایی، افسریه، بسیج، یاسینی و آزادگان دارد. همچنین منطقه تهرانپارس دارای ایستگاه های متعدد مترو جهت ارتباط با مناطق مختلف شهری می باشد که رفت و آمد در این منطقه را تسهیل نموده است.
این مرکز مجهز به دستگاه تصویربرداری از حنجره (استروبوسکوپی) است.

جدیدترین مقالات