۱۰ نشانه که کودک شما نیاز به گفتاردرمانی دارد

نویسنده : مدیریت یکشنبه، 18 خرداد 1404
۱۰ نشانه که کودک شما نیاز به گفتاردرمانی دارد

۱۰ نشانه که کودک شما نیاز به گفتاردرمانی دارد

یادگیری زبان و گفتار یکی از مهم‌ترین مراحل رشد کودکان است. برخی کودکان به طور طبیعی با تأخیر یا مشکلاتی در این زمینه روبرو می‌شوند. اگرچه هر کودک با سرعت خاص خود رشد می‌کند ، اما گاهی برخی نشانه‌ها می‌توانند زنگ خطری باشند که نشان دهند کودک به گفتاردرمانی نیاز دارد. تشخیص زودهنگام و شروع درمان می‌تواند تأثیر شگرفی بر آینده کودک بگذارد. در این مقاله به بررسی ۱۰ نشانه مهم می‌پردازیم که والدین باید آن‌ها را جدی بگیرند. پس تا پایان ما را همراهی کنید.

۱-تاخیر در شروع حرف زدن
اگر کودک تا سن دو سالگی هنوز نتوانسته کلمات ساده‌ای مانند "بابا"، "مامان" یا اسم اشیا را به‌درستی بگوید ، این می‌تواند نشانه‌ای از تاخیر گفتاری باشد. بیشتر کودکان تا این سن باید بتوانند چند واژه بگویند و درخواست‌های ساده را درک کنند.

۲-صحبت نامفهوم برای اطرافیان
در سنین بالاتر از ۳ سال ، کودکان باید بتوانند به گونه‌ای صحبت کنند که اطرافیان (غیر از والدین) نیز آن‌ها را درک کنند. اگر گفتار کودک همچنان نامفهوم است ، ممکن است مشکلی در تلفظ یا هماهنگی گفتاری وجود داشته باشد.
۳-دایره واژگان بسیار محدود
اگر کودک شما در حدود ۳۰ ماهگی فقط چند کلمه محدود می‌گوید و هنوز جملات ساده نمی‌سازد ، احتمال وجود تاخیر زبانی مطرح می‌شود. دایره واژگان کودک باید به‌تدریج افزایش یابد.
۴-ناتوانی در کنار هم گذاشتن دو یا چند کلمه
اگر کودک پس از سن ۲.۵ تا ۳ سالگی هنوز نتوانسته است دو یا چند کلمه را برای بیان خواسته‌ها یا احساسات خود ترکیب کند (مانند "آب بده" یا "مامان بیا")، بهتر است با یک گفتاردرمانگر مشورت شود.
۵-تکرار یا گیر کردن در کلمات (لکنت زبان)
اگر کودک هنگام صحبت کردن ، کلمات را تکرار می‌کند ، در بین جملات گیر می‌کند یا صداها را کش می‌دهد (مانند: «مـمـمـن می‌خوام آب...»)، این می‌تواند نشانه‌ای از لکنت باشد.
۶-اشاره کردن به جای حرف زدن
اشاره کردن در سنین پایین طبیعی است، اما اگر کودک بعد از سن ۲ سالگی همچنان بیشتر از اشاره به جای گفتار استفاده می‌کند، نیاز به بررسی دارد.
۷-عدم پاسخ به نام خود یا صداها
اگر کودک به صدا زدن اسمش واکنشی نشان نمی‌دهد یا به صداهای محیطی بی‌توجه است، احتمال وجود مشکل شنوایی یا اختلالات ارتباطی (مانند اوتیسم) وجود دارد و گفتاردرمانی می‌تواند بخشی از مداخله باشد.
۸-تلفظ اشتباه صداها در سنین بالاتر از ۴ یا ۵ سال
تا حدود ۵ سالگی، بیشتر کودکان باید بتوانند اکثر صداهای زبان مادری را درست تلفظ کنند. اگر کودک در این سن هنوز صداهایی مانند «س»، «ش»، «ر» یا «ق» را اشتباه تلفظ می‌کند ، باید ارزیابی شود.
۹-عدم توانایی در ساخت جمله‌های ساده تا سن ۳.۵ سالگی و درک نکردن دستورات ساده
مشکلات زبانی فقط به حرف زدن مربوط نمی‌شود. اگر کودک دستورات ساده مانند «برو کفشاتو بیار» یا «توپ رو بده به بابا» را متوجه نمی‌شود، احتمالاً در درک زبان مشکل دارد.
۱۰-اجتناب از صحبت در جمع یا موقعیت‌های اجتماعی
برخی کودکان از صحبت کردن در جمع یا مدرسه اجتناب می‌کنند (نوعی از اضطراب اجتماعی یا لالی انتخابی). این وضعیت هم می‌تواند نیاز به گفتاردرمانی داشته باشد.

در ادامه به پیشنهادهایی برای والدین میپردازیم.
۱-کودک‌تان را با هم‌سن‌هایش مقایسه نکنید ، بلکه به مسیر رشد خودش توجه کنید.
۲-استفاده از بازی، کتاب و مکالمه‌های روزمره در خانه می‌تواند به رشد گفتار کمک کند.
۳-گفتاردرمانی بازی‌محور و بدون درد است ؛ از آن نترسید ، بلکه آن را فرصتی برای رشد کودک بدانید.

در آخر باید به این نکته اشاره کنیم که اگر چند مورد از این نشانه‌ها را در فرزندتان می‌بینید ، بهتر است با یک گفتاردرمانگر مشورت کنید. تشخیص زودهنگام بسیار مهم است و درمان‌های زودهنگام ، سریع‌تر و مؤثرتر نتیجه می‌دهند.

مرکز گفتاردرمانی و کاردرمانی روزبه رضایی ( گفتار درمانی شرق تهران ، گفتار درمانی تهرانپارس ) مجهز به دستگاه تصویربرداری از حنجره ( استروبوسکوپی و لارنگوسکوپی ) واقع در شرق تهران ، تهرانپارس با ارائه ی روش ها و راهکار های درمانی نوین و کارشناسان اختلالات توجه و تمرکز میتواند در مسیر درمان کودکتان ، شما را یاری دهد.

اگر میخواهید اطلاعات خود را در این زمینه و اختلالات مختلف بالا ببرید روی لینک های زیر کلیک کنید و صفحات ما را دنبال کنید.
نقش گفتاردرمانی در درمان بلع نوزادان چیست؟
نقش آموزش مهارت های اجتماعی در کاهش لکنت زبان چیست؟
آپراکسی گفتاری چیست؟
بهترین اسباب بازی ها برای گفتاردرمانگران

مرکز گفتار درمانی روزبه رضایی یکی از مجهزترین و باکیفیت ترین مراکز تهران است که در زمینه اختلالات گفتار و زبان، اختلال بلع، اختلالات صوت و گرفتگی صدا، اختلال یادگیری و توجه و تمرکز و اختلالات رفتاری به مراجعین مختلف از سراسر کشور از سال ١٣٨۶ خدمت رسانی می کند. این مرکز در شرق و شمال شرق تهران و در منطقه تهرانپارس واقع شده است. تهرانپارس یکی از مناطقی است که دسترسی های عمده ای به مناطق شمال تهران، مرکز تهران و شرق و جنوب شرق تهران، حکیمیه، قنات کوثر، شهرک امید، شهر پردیس و لواسانات توسط اتوبان های همت، بابایی، افسریه، بسیج، یاسینی و آزادگان دارد. همچنین منطقه تهرانپارس دارای ایستگاه های متعدد مترو جهت ارتباط با مناطق مختلف شهری می باشد که رفت و آمد در این منطقه را تسهیل نموده است.
این مرکز مجهز به دستگاه تصویربرداری از حنجره (استروبوسکوپی) است.

جدیدترین مقالات