رفتار درمانی شناختی cbt چیست؟

نویسنده : مدیریت پنجشنبه، 09 اسفند 1403
رفتار درمانی شناختی cbt چیست؟

رفتار درمانی شناختی cbt چیست؟

رفتار درمانی شناختی ( CBT ) یک نوع درمان روان‌ شناختی است که به افراد کمک می‌کند تا الگو های فکری و رفتاری منفی و غیر مفید خود را شناسایی کرده و تغییر دهند. این درمان بر این اصل استوار است که افکار ، احساسات و رفتار ها به هم مرتبط هستند و تغییر در هر یک از این اجزا می‌تواند به بهبود سایر جنبه‌ ها منجر شود. در این مقاله به بررسی این رفتار درمانی میپردازیم. پس تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.

در ابتدا به مراحل درمان شناختی رفتاری ( CBT ) اشاره میکنیم.
۱-ارزیابی و تعیین اهداف:
درمانگر ابتدا با بیمار برای شناسایی مشکلات اصلی ، الگو های فکری و رفتاری منفی و تعیین اهداف درمانی همکاری می‌کند. در این مرحله ، به فرد توضیح داده می‌شود که CBT چگونه کار می‌کند و چه انتظاراتی می‌توان داشت.
۲-شناسایی افکار منفی:
فرد به شناسایی افکار خودکار منفی که باعث بروز مشکلات روانی مثل اضطراب یا افسردگی می‌شود ، کمک می‌شود. این افکار معمولاً در قالب افکار خود نقادانه یا غیر استاندارد به ذهن فرد می‌آید.
۳-چالش‌ زدن و اصلاح افکار منفی:
در این مرحله ، درمانگر به فرد کمک می‌کند تا این افکار را به چالش بکشد و آن‌ ها را با افکار واقع‌ بینانه‌ تر و مثبت‌ تر جایگزین کند. این کار با استفاده از تکنیک‌ های مختلفی مانند باز سازی شناختی انجام می‌شود.
۴-تعیین رفتار های ناکار آمد و جایگزینی آن ها:
فرد به شناسایی رفتار هایی که ناشی از افکار منفی هستند ، پرداخته و تلاش می‌شود تا رفتار های ناسالم یا نا کارآمد را اصلاح کرده و آن‌ ها را با رفتار های مثبت و سازگار تر جایگزین کند.
۵-تمرین و تقویت مهارت‌ های جدید:
بیمار تمرینات مختلفی را انجام می‌دهد تا مهارت‌ های جدید خود را تقویت کند. این تمرینات می‌تواند شامل تکنیک‌ های مقابله‌ ای ، تکنیک‌ های آرام‌ سازی و روش‌ های حل مسئله باشد.
۶-پیگیری و ارزیابی پیشرفت:
در پایان دوره درمان ، درمانگر و بیمار پیشرفت‌ ها را ارزیابی کرده و در صورت نیاز ، تغییراتی در برنامه درمانی ایجاد می‌کنند. پیگیری مستمر می‌تواند در جلوگیری از عود مشکلات موثر باشد.

در ادامه به اثر بخشی درمان شناختی رفتاری ( CBT ) میپردازیم.
۱-درمان اضطراب و فوبیا.
۲-درمان افسردگی.
۳-درمان اختلالات خوردن.
۴-درمان اختلالات شخصیتی.
۵-افزایش مهارت‌ های مقابله‌ ای و خود کنترلی.

در آخر به این موضوع اشاره میکنیم که در CBT ، درمانگر با فرد همکاری می‌کند تا افکار منفی خودکار ( مثل "من هیچ وقت موفق نمی‌شوم" ) را شناسایی کند و آن ها را با افکار واقع‌ بینانه‌ تر و مثبت‌ تر جایگزین نماید. همچنین ، این درمان به افراد آموزش می‌دهد که چگونه رفتار های منفی و نا کارآمد را تغییر دهند تا احساسات و عملکرد بهتری در زندگی خود داشته باشند.

گفتاردرمانی کاردرمانی روزبه رضایی ( گفتار درمانی شرق تهران ، گفتار درمانی تهرانپارس ) دارای بخش های تخصصی از جمله رفتاردرمانی میباشد که می تواند در این زمینه ، خانواده های دارای کودک با این نوع اختلال را یاری کند.

اگر میخواهید اطلاعات خود را در زمینه اختلال های مختلف بالا ببرید روی لینک های زیر کلیک کنید و صفحات ما را دنبال کنید.
درمان بیش فعالی (ADHD) در کودکان
با لجبازی فرزندم چه کنم؟
راز کنترل لجبازی کودک چیست؟

مرکز گفتار درمانی روزبه رضایی یکی از مجهزترین و باکیفیت ترین مراکز تهران است که در زمینه اختلالات گفتار و زبان، اختلال بلع، اختلالات صوت و گرفتگی صدا، اختلال یادگیری و توجه و تمرکز و اختلالات رفتاری به مراجعین مختلف از سراسر کشور از سال ١٣٨۶ خدمت رسانی می کند. این مرکز در شرق و شمال شرق تهران و در منطقه تهرانپارس واقع شده است. تهرانپارس یکی از مناطقی است که دسترسی های عمده ای به مناطق شمال تهران، مرکز تهران و شرق و جنوب شرق تهران، حکیمیه، قنات کوثر، شهرک امید، شهر پردیس و لواسانات توسط اتوبان های همت، بابایی، افسریه، بسیج، یاسینی و آزادگان دارد. همچنین منطقه تهرانپارس دارای ایستگاه های متعدد مترو جهت ارتباط با مناطق مختلف شهری می باشد که رفت و آمد در این منطقه را تسهیل نموده است.
این مرکز مجهز به دستگاه تصویربرداری از حنجره (استروبوسکوپی) است.

جدیدترین مقالات