- صفحه اصلی
- مقالات علمی معتبر
- راز کنترل لجبازی کودک چیست؟
راز کنترل لجبازی کودک چیست؟

راز کنترل لجبازی کودک چیست؟
کودکان در مسیر رشد خود ، رفتارهای متفاوتی از جمله بهانهگیری و لجبازی را تجربه میکنند. این رفتارها ممکن است برای والدین چالش برانگیز باشند ، اما در واقع بخشی از فرآیند طبیعی رشد احساسی و اجتماعی کودک هستند. نحوه برخورد صحیح والدین میتواند تأثیر بسزایی در شکلگیری شخصیت کودک و یادگیری او برای مدیریت احساسات خود داشته باشد. در این مقاله ، به بررسی علل بهانهگیری و لجبازی در کودکان و ارائه راهکارهای مؤثر برای برخورد با آن میپردازیم. پس اگر در اطراف خود کودک لجبازی دارید ، حتما تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.
در ابتدا به برخورد مناسب والدین با کودکان لجباز میپردازیم.
۱-حفظ آرامش و کنترل احساسات
وقتی کودک بهانهگیری یا لجبازی میکند ، اولین قدم این است که خودتان آرام بمانید. واکنش عصبی یا پرخاشگری فقط اوضاع را بدتر میکند.
۲-ریشهیابی علت لجبازی
کودکان معمولاً وقتی خسته ، گرسنه ، بیحوصله یا نیازمند توجه باشند ، بیشتر لجبازی میکنند. سعی کنید علت اصلی رفتار او را پیدا کرده و به آن رسیدگی کنید.
۳-ایجاد قوانین مشخص و پایبندی به آن ها
کودکان نیاز دارند بدانند که چه رفتارهایی پذیرفتهشده و چه رفتارهایی غیرقابلقبول است. قوانین ساده و شفاف تعیین کنید و در اجرای آن ها ثابتقدم باشید.
۴-دادن حق انتخاب به کودک
کودکان دوست دارند حس کنترل داشته باشند. به جای اینکه به او دستور دهید ، دو گزینه محدود اما مورد قبول خودتان ارائه دهید. مثلاً بگویید: "دوست داری اول لباس بپوشی یا اول دندانهایت را مسواک بزنی؟"
۵-تشویق رفتارهای مثبت
وقتی کودک رفتار درستی دارد ، او را تشویق کنید. اما به جای جایزههای مادی ، از تحسین و تشویق کلامی یا امتیازات خاص ( مثل زمان بازی بیشتر ) استفاده کنید.
۶-ایجاد پیامدهای طبیعی و منطقی
به جای تنبیه ، پیامدهای طبیعی و منطقی برای رفتارهای او در نظر بگیرید. مثلاً اگر اسباببازیهایش را جمع نمیکند ، برای مدتی به آن ها دسترسی نخواهد داشت.
۷-استفاده از تکنیک حواسپرتی
گاهی تغییر موضوع یا ارائه یک فعالیت جدید میتواند کودک را از بهانهگیری خارج کند.
۸-تقویت مهارتهای ارتباطی
به کودک یاد دهید احساساتش را با کلمات بیان کند و جایگزینهایی برای گریه یا جیغ زدن به او پیشنهاد دهید. مثلاً: "اگر ناراحتی ، به من بگو چرا ، به جای اینکه گریه کنی."
۹-زمان اختصاصی برای کودک
گاهی اوقات لجبازی کودک برای جلب توجه است. روزانه زمانی را برای بازی و صحبت با او بگذارید تا احساس کند مورد توجه قرار گرفته است.
۱۰-صبور باشید و الگوی مناسبی باشید
رفتار شما تأثیر زیادی بر کودک دارد. اگر شما در موقعیتهای دشوار آرامش خود را حفظ کنید، او نیز یاد میگیرد چگونه احساساتش را کنترل کند.
در ادامه به علل بهانه گیری کودکان و لجبازی آن ها میپردازیم.
۱-نیازهای برآورده نشده
کودکان وقتی خسته ، گرسنه ، بیحوصله یا نیازمند توجه باشند، ممکن است از طریق بهانهگیری این احساسات را نشان دهند.
۲-احساس عدم کنترل
کودکان دوست دارند حس استقلال داشته باشند، اما وقتی احساس کنند کسی به آن ها حق انتخاب نمیدهد ، ممکن است از طریق لجبازی واکنش نشان دهند.
۳-تجربه ناکامی و محدودیتها
وقتی کودک متوجه میشود که نمیتواند همیشه آنچه را که میخواهد داشته باشد ، ممکن است با بهانهگیری سعی کند خواسته خود را به دست آورد.
۴-الگوگیری از محیط
کودکانی که شاهد رفتارهای لجبازانه در والدین یا اطرافیان هستند ، ممکن است این رفتار را تقلید کنند.
۵-مرحله رشد طبیعی
در برخی مراحل رشد ، مانند دو تا چهار سالگی ، کودکان برای کشف مرزهای خود و یادگیری استقلال ، لجبازی بیشتری نشان میدهند.
در آخر باید به این نکته اشاره کنیم که کنترل لجبازی کودک نیاز به صبر ، ثبات و روشهای تربیتی مناسب دارد. والدین با حفظ آرامش ، شناخت علت لجبازی ، تعیین قوانین مشخص ، دادن حق انتخاب ، تشویق رفتارهای مثبت و ایجاد ارتباط مؤثر میتوانند این رفتار را کاهش دهند. نکته مهم این است که با کودک به شیوهای منطقی و محبتآمیز رفتار کنید تا او یاد بگیرد چگونه احساساتش را مدیریت کند.
مرکز گفتاردرمانی و کاردرمانی روزبه رضایی ( گفتار درمانی شرق تهران ، گفتار درمانی تهرانپارس ) مجهز به دستگاه تصویربرداری از حنجره ( استروبوسکوپی و لارنگوسکوپی ) واقع در شرق تهران ، تهرانپارس با ارائه ی روش ها و راهکار های درمانی نوین در ارتباط با هر اختلالی میتواند در مسیر درمان کودکتان ، شما را یاری دهد.
اگر میخواهید اطلاعات خود را در این زمینه و اختلالات مختلف بالا ببرید روی لینک های زیر کلیک کنید و صفحات ما را دنبال کنید.
با لجبازی فرزندم چه کنم؟
علت مقاومت کودک در بیان کلماتی که بلد است
اختلال سکوت انتخابی یا (selective mutism)
درمان بیش فعالی (ADHD) در کودکان
مرکز گفتار درمانی روزبه رضایی یکی از مجهزترین و باکیفیت ترین مراکز تهران است که در زمینه اختلالات گفتار و زبان، اختلال بلع، اختلالات صوت و گرفتگی صدا، اختلال یادگیری و توجه و تمرکز و اختلالات رفتاری به مراجعین مختلف از سراسر کشور از سال ١٣٨۶ خدمت رسانی می کند. این مرکز در شرق و شمال شرق تهران و در منطقه تهرانپارس واقع شده است. تهرانپارس یکی از مناطقی است که دسترسی های عمده ای به مناطق شمال تهران، مرکز تهران و شرق و جنوب شرق تهران، حکیمیه، قنات کوثر، شهرک امید، شهر پردیس و لواسانات توسط اتوبان های همت، بابایی، افسریه، بسیج، یاسینی و آزادگان دارد. همچنین منطقه تهرانپارس دارای ایستگاه های متعدد مترو جهت ارتباط با مناطق مختلف شهری می باشد که رفت و آمد در این منطقه را تسهیل نموده است.
این مرکز مجهز به دستگاه تصویربرداری از حنجره (استروبوسکوپی) است.