۱۰ توصیه طلایی برای مراقبت از صدا

نویسنده : مدیریت شنبه، 19 آبان 1403
۱۰ توصیه طلایی برای مراقبت از صدا

۱۰ توصیه طلایی برای مراقبت از صدا

شما چه یک کاربر حرفه‌ای صوت مثل خواننده ، دوبلور ، گوینده و ... باشید و چه یک فرد عادی ، صدای شما یکی از مهم‌ترین ابزارهای ارتباطی است که حتی ویژگی های آن می‌تواند مدل شخصیتی شما را به صورت غیر ارادی برای مخاطب تداعی کند و از طرف دیگر هرگونه اختلال در صدای شما هم می‌تواند به ارتباطات شما لطمه وارد کند و به مرور بخشی از توانمندی‌های شما را کاهش دهد. بنابراین مراقبت و نگهداری از صدا و همچنین راهکارهایی برای تقویت و بهبودی آن ، از مهم‌ترین مسائلی است که می‌بایست دانش خود را در آن زمینه بالا ببرید.
در اینجا برای شروع به ده راهکار طلایی برای مراقبت از صدا خواهیم پرداخت و در مقاله‌های دیگر تکنیک‌هایی معجزه‌آسا برای تقویت صدا را شرح خواهیم داد.
۱_ با بلندی صدای منطقی صحبت کنید.
اگر عادت به صحبت کردن با صدای بلند و جیغ و داد کردن دارید این عادت را به سرعت کنار بگذارید. صدای شما می‌بایست بلندی متناسب و نسبتا آرامی داشته باشد و این بلندی مناسب صدا می‌بایست به یک عادت تبدیل شود.
۲ - پچ پچ کردن را فراموش کنید.
اصطلاح عامیانه پچ پچ کردن به معنای صحبت کردن بدون ارتعاش تارهای صوتی و فقط با خروج هوا از حنجره و دهان گفته می‌شود. حالتی نجوا گونه که در آن فقط به ماهیچه‌های صوتی فشار وارد می‌شود. پچ پچ کردن فشار روی تارهای صوتی وارد کرده اما باعث ارتعاش آن نمی‌شود. باید بدانیم که پچ پچ کردن با آرام صحبت کردن کاملاً متفاوت است.
۳_ عادت به صاف کردن گلو را کنار بگذارید. برای بسیاری از افراد پیش می‌آید که به صورت مداوم صدای خود را به اصطلاح صاف می‌کنند و این مسئله به مرور احساس خوبی به آنها می‌دهد. در صورت گرفتگی صدا یکی از چند روش زیر را استفاده کنید. اول آب دهان را قورت دهید. یا یک نیم جرعه آب هم دمای محیط اتاق بخورید تا صدای شما صاف شود ( از خوردن آب سرد یا داغ بپرهیزید ). یا چند ثانیه مکث کنید تا صدا خود به خود صاف شود و یا با صدای گرفته به آرامی صحبت کنید. وقتی که صدا را صاف نمی‌کنید صدا به مرور با صحبت‌های شما در صورتی که پرفشار نباشد صاف خواهد شد.
۴_ از صحبت کردن زیاد پرهیز کنید.
حتی چنانچه شغل شما به گونه‌ای است که می‌بایست از کلام خود زیاد استفاده کنید ، بین ۱۰ تا ۲۰ دقیقه برای خود استراحت صوتی قائل شوید تا عضلات گفتاری و تارهای صوتی شما استراحت کرده و دچار مشکل نشوند.
۵_ در زمانی که بیماری ( سرماخوردگی ) دارید از صدای خود زیاد استفاده نکنید.
هر بیماری که باعث تاثیر روی صدای شما می‌شود مانند سرماخوردگی ، آنفولانزا و عفونت که حنجره شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد در آن دوره از صدای خودتان زیاد استفاده نکنید.
۶- در محیط‌هایی که سر و صدا و نویز محیطی بالاست ، صحبت نکنید. چنانچه در محیط‌های پر سر و صدا مانند استخرها ، مهمانی‌ها و فضاهایی به این شکل قرار می‌گیرید یا صحبت نکنید یا اگر مجبور به صحبت کردن هستید سعی کنید فاصله خود را با شخص شنونده کم کرده و با میزان بلندی همیشگی خود ، یعنی یک بلندی متناسب صحبت کنید.
۷_عادت به نوشیدن مقدار مناسب آب در روز داشته باشید.
میزان نیاز آب برای بدن در مقاله‌های پزشکی متفاوت متغیر است اما توصیه یک صوت درمانگر به شما این است که همیشه آب هم دمای اتاق که آب سنگینی نیز نباشد ، کنار دستتان بوده و هر ۱۰ دقیقه یک بار یک نیم قلوپ از این آب بنوشید.
باید بدانید در حالت عادی نیز نباید آب را یک جرعه بنوشید ، بلکه مایعات را باید جرعه جرعه نوشید.
۸- نوشیدنی‌های کافئین‌دار را کم کنید. نوشیدن مایعات کافئین دار مانند چای ، نسکافه یا قهوه باعث خشک شدن فضای حنجره و تارهای صوتی شما می‌شود. میزان آن ها را منطقی و متعادل کنید و پس از خوردن این نوشیدنی‌ها حتماً سه جرعه آب هم دمای اتاق با فاصله بنوشید.
۹- زمان‌هایی که حنجره شما خسته است و یا دارای گرفتگی صدا هستید از صدای خود کمتر استفاده کنید.‌
۱۰_در صورتی که اصطلاحا زیاد ترش می‌کنید حتماً از داروهای ضد اسید معده با هماهنگی متخصص گوارش استفاده کنید.
یکی از مسائل بسیار آسیب زا به حنجره و صدای شماره رفلاکس اسید معده است که در جامعه ما به وفور مشاهده می‌شود. در صورتی که احساس ترش کردن دارید با هماهنگی متخصص گوارش ، داروهای ضد رفلاکس معده استفاده بکنید و این نکته را بدانید که این داروها در دراز مدت تاثیر مثبت خود را می‌گذارند.
حداقل سالی یک بار و در صورت گرفتگی صدا یا درد در ناحیه حنجره که بیش از دو هفته به طول بیانجامد ، از حنجره و تارهای صوتی خود عکسبرداری نمایید. با مراجعه به مراکز تصویربرداری از حنجره ( استروبوسکوپی ) می‌توانید از سلامت حنجره و تارهای صوتی خود اطمینان حاصل نمایید.
اگر به عنوان یک فرد عادی یا یک کاربر حرفه ای صوت مشکلاتی را در صدا یا حنجره ی خود احساس میکنید با مراجعه به کلینیک صوت درمانی روزبه رضایی ( گفتار درمانی شرق تهران ، گفتار درمانی تهرانپارس ) از ارزیابی های دقیق ، پیشرفته و مشاوره های لازم بهره مند شوید.

اگر میخواهید اطلاعات خود را در این زمینه بالا ببرید روی لینک های زیر کلیک کنید و صفحات ما را دنبال کنید.
گرفتگی صدا و دمنوش ها
درمان صدای ( زیر ) زنانه در مردان
صوت درمانی در افراد تغییر جنسیت یافته
اهمیت نوشیدن آب برای سلامت حنجره و صدا چیست؟
چه زمانی انجام ویدیو لارنگوسکوپی یا استروبوسکوپی ( تصویربرداری از حنجره ) لازم است؟

مرکز گفتار درمانی روزبه رضایی یکی از مجهزترین و باکیفیت ترین مراکز تهران است که در زمینه اختلالات گفتار و زبان، اختلال بلع، اختلالات صوت و گرفتگی صدا، اختلال یادگیری و توجه و تمرکز و اختلالات رفتاری به مراجعین مختلف از سراسر کشور از سال ١٣٨۶ خدمت رسانی می کند. این مرکز در شرق و شمال شرق تهران و در منطقه تهرانپارس واقع شده است. تهرانپارس یکی از مناطقی است که دسترسی های عمده ای به مناطق شمال تهران، مرکز تهران و شرق و جنوب شرق تهران، حکیمیه، قنات کوثر، شهرک امید، شهر پردیس و لواسانات توسط اتوبان های همت، بابایی، افسریه، بسیج، یاسینی و آزادگان دارد. همچنین منطقه تهرانپارس دارای ایستگاه های متعدد مترو جهت ارتباط با مناطق مختلف شهری می باشد که رفت و آمد در این منطقه را تسهیل نموده است.
این مرکز مجهز به دستگاه تصویربرداری از حنجره (استروبوسکوپی) است.

جدیدترین مقالات